Saturday, February 5, 2011

TAQWA

FIRMAN ALLAH:
"sesungguhnya org2 yg bertaqwa, apabila mrk disentuh oleh sesuatu imbasan hasutan dari syaitan, mrk ingt (kpd ajaran Allah) maka dgn itu mrk nampak (jalan yg benar)" (surah al-A'raf: ayat 201)MANUSIA selalu dilalaikan oleh nikmat kesenangan dunia, mereka lupa akan 9 lagi nikmat yang akan diperolehi diakhirat kelak yang mana tidak semua MANUSIA akan memperolehinya kecuali dengan Iman dan Taqwa kepada ALLAH.

Iman kadang-kadang bertambah setinggi-tingginya dan iman juga boleh berkurang sekurang-kurangnya apabila ianya tidak dijaga, itulah hakikat yang sedang digalas oleh setiap orang yang bergelar muslim.

Sentiasalah kita menghisab amalan diri kita setiap masa, waktu dan ketika agar dapat kita menjaga iman yang berada dan meresap di dalam tubuh kita ini. Sentiasalah berzikir untuk mengingati Allah dan sentiasalah memperbaharui syahadah kita kepada ALLAH dan RASULNYA MUHAMMAD S.A.W.


Memang tidak dinafikan, Manusia sering melakukan kesilapan dan kecuaian di dalam hidupnya, tetapi ingatlah ALLAH itu adalah yang Maha Pengampun dan Maha Mengasihani akan hambanya. Oleh itu, sama-samalah kita memohon ampun kepadaNya di atas dosa dan maksiat yang telah kita lakukan samaada disedari atau tidak, semoga dengan keagunganNya kita terlepas daripada azab siksa yang tidak terperi pedihnya di akhirat kelak, Allahuakbar...


Diri ini sering lalai dalam menjalani kehidupan seharian tetapi aku harapkan iman yang berbaki di dalam diri ini dapat ku pertingkatkan agar aku dapat melangkah dengan lebih berhati-hati mengharungi onak-onak berduri dan rintangan-rintangan untuk kesyurgaNya, Subhanallah...

No comments:

Post a Comment